Värmebölja

Höga temperaturer är påfrestande för kroppen, och därför är det viktigt att dricka mycket. Men glöm för den delen inte saltbalansen i kroppen.

 

Höga temperaturer i flera dagar

När temperaturen kryper över 27 grader flera dagar i följd och inte ens natten ger någon svalka, blir det påfrestande för kroppen att hantera värmen. Svettas du mycket utan att tillföra tillräckligt med vätska kan du drabbas av vätskeutmattning. Tecken på detta tillstånd är ökad trötthet, irritation, huvudvärk eller yrsel.

Genom att ta en sval dusch eller lägga kalla omslag kan man sänka kroppstemperaturen. Men man kan även lägga en handduk doppad i kallt vatten runt nacken, i armhålor eller ljumskar. Det hjälper även att spola handlederna med kallt vatten eller att ta ett kallt fotbad.

Särskilt utsatta vid värmebölja är äldre personer som inte har någon organiserad daglig tillsyn. Om du har någon äldre anhörig, vän eller granne som lever ensam, kontrollera gärna att personen mår bra i värmen.

Vid värmebölja tänk på att:

  • Öka vätskeintaget. Undvik söta drycker och alkohol, samt vätskedrivande drycker som kaffe.
  • Gör miljön så sval som möjligt, utnyttja gardiner, persienner och markiser. Försök att vistas på bostadens svalaste plats. Vädra nattetid när det är svalt
  • Ordna svalkande åtgärder, en sval dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Löst sittande kläder av naturmaterial är svalare än åtsittande syntetkläder.
  • Minska den fysiska aktiviteten, framför allt under dygnets varmaste timmar.
  • Var extra uppmärksam vid tecken på värmepåverkan, varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls och andningsfrekvens, samt nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskade urinmängder kan vara tecken på vätskebrist. Vissa läkemedel, som t.ex. vätskedrivande kan behöva justeras vid värmebölja. Kontakta sjukvården för råd vid nytillkomna eller förvärrade besvär.

Tecken på värmeslag

Har man rödflammig hy, snabb puls och kraftigt förhöjd kroppstemperatur, måste man söka vård snabbt. Detta kan vara tecken på värmeslag.

Sidansvarig: Malin Ekblad
Sidan uppdaterad 2021-09-13