Spara el - så kan vi tillsammans påverka tillgången till el

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen. Här hittar du information om läget, varför vi behöver minska elanvändningen och hur du kan bidra.

Vi måste sänka förbrukningen under höglasttimmarna

Svenska kraftnät har meddelat att det finns en påtaglig risk att elnätet i Sverige kan frånkopplas på grund av effektbrist. EU-kommissionen har i sin tur föreslagit att det införs en skyldighet för alla medlemsländer att minska sin generella energiförbrukning med 10%. Vi befinner oss i en mycket allvarlig situation och vintern närmar sig med stormsteg. För att minska risken för frånkoppling - även i Skurup - måste alla hjälpas åt för att sänka sin förbrukning under höglasttimmarna 07.00-10.00 och 16.00-19.00. Gör vi det, blir resultatet även en lägre energifaktura. Här ger vi dig några tips på vägen till en mer hållbar tillvaro - för alla.
 

Det här kan du göra - smarta energitips

Vi behöver alla bidra till att minska vår elanvändning, och valen vi gör idag kan påverka hur situationen ser ut imorgon. Varje liten förändring gör stor skillnad i det stora hela, om vi hjälps åt. För nu räknas varje kilowattimme. Det spelar lika stor roll vad du gör hemma som vad du bidrar med på jobbet. Rekommendationerna är enkla, men effektiva.
 

Använd el vid rätt tid på dygnet

Välj att göra saker som att tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst. Det vill säga mitt på dagen, på natten och på helgen. Det är en av de enskilt viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta elsystemet. Men som alltid, tänk på brandsäkerheten.

Sänk värmen inomhus

Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Kan du dessutom styra eluppvärmningen till mitt på dagen och på natten gör du en stor nytta för elsystemet. Ställ inte möbler i vägen för element och termostater. Lufta element i vattenburna system.

Använd mindre varmvatten

Duscha kortare och fyll tvätt- och diskmaskinen. Genom att byta till effektiva kranar och duschmunstycken kan du dessutom minska din varmvattenanvändning upp till 40 procent. 

Stäng av apparater och släck lamporna

Stäng av och släck när du lämnar rummet. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.

Behåll värmen i ditt hus

En villas värmeförluster kan vara stora. Se över tätningslister i fönster och dörrar. Planerar du att renovera – passa på att exempelvis tilläggsisolera, byta fönster eller förbättra ventilationen.

Tänk efter vad du använder el till

Undvik det som drar mycket el och som du kanske inte behöver, exempelvis elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärmen på, se till att den är på samma temperatur som resten av huset för att undvika att den drar onödigt mycket el.

Mäta, täta, släck och stäng!

Uppmaningen kommer från Energikontoren Sverige, som manar till eftertanke och att man måste agera utefter sina behov.

Energianvändningen ser inte lika ut i olika hem och olika familjer. Är man till exempel äldre eller sjuk behöver man kanske varmare inne – och det är helt ok. Det viktiga är att bli en aktiv energianvändare istället för passiv. Det vill säga: bli medveten om hur mycket energi du använder och till vad. Om du sen vill spara energi vet du var dina energitjuvar finns.

Köp eller låna en elmätare

Med en elmätare kan du hålla koll på din elförbrukning och spara el. Elmätaren sätts i eluttaget och den apparat, lampa eller annat som man skulle vilja mäta kopplas i. Med en elmätare i vägguttaget kan du ta reda på vad allt i hemmet förbrukar, i princip i realtid. Se hur mycket golvlampan, datorn eller extraelementet drar och se var du kan minska elförbrukningen. På Skurups bibliotek finns det tre elmätare som kan lånas hem i 14 dagar.

Skurups kommuns sida för energi- och klimatrådgivning https://skurup.se/energi-och-klimatradgivning

 

Sidansvarig: Magdalena Hellström
Sidan uppdaterad 2022-11-01