Sortera, återbruka och återvinn

Detta bästa avfallet är det som inte uppstår, men skulle du ha något över är det bra att sortera, återbruka eller återvinna det.

 

Samla matfett med en fiffig tratt till PET-flaskor!

En blå matfettstratt för PET-flaskor för sortering

Det blir ofta matfett kvar i stekpannan när man steker eller friterar. Det är viktigt att inte hälla ut fett i avloppet, eftersom fett i avloppssystemet ger problem i både rör och anläggningar. 

Nu kan du som bor i Skurups kommun hämta ut en gratis ”fett-tratt” på kommunhuset i Skurup, som kan skruvas på alla PET-flaskor. Häll överblivet och avsvalnat matfett utan matrester i en genomskinlig PET-flaska, skruva på flaskans kork och lämna in på återvinningscentralen (max 5 liter per tillfälle). Fiffigt och bra!

OBS: Tänk på att detta gäller för matoljor och inte mineraloljor såsom motorolja eller spillolja som är farligt avfall.

Farligt avfall

Farligt avfall är extra bra att sortera ut eftersom det är farligt för oss människor, men även för djur och natur. Det kan till exempel vara frätande, cancerframkallande och brandfarligt. Exempel på farligt avfall är: bildäck, mediciner, nagellack, rengöringsmedel, sprayflaskor, småbatterier. Se länkar "Farligt avfall" för mer information.

Förpackningar och tidningar

Genom att du sorterar och återvinner tidningar och förpackningar gjorda av papper, plast, metall och glas kan vi spara både energi och naturresurser. Se länkar "Förpackningar och tidningar" för mer information.

Kläder och textiler

Det är inte bara förpackningar som kan återvinnas utan även kläder och övriga textiler kan återvinnas. Dessutom kan du även lämna det till olika organisationer så att kläder kan återanvändas. Trasiga kläder och textiler lämnas på återvinningscentralen.

Matavfall, restavfall och trädgårdsavfall

Genom att vi hjälps åt att samla in matavfall kan vi återvinna till biogas och biogödsel. Se länkar "Matavfall, restavfall och trädgårdsavfall" för mer information.

Sidansvarig: Lena Johansson
Sidan uppdaterad 2021-08-12