Solarier

Att sola solarium är populärt i alla åldrar för att få den där solbrända looken. Att sola solarium är dock inte helt riskfritt. Här kan du läsa mer om riskerna och vad vi på Myndighetsenheten miljö gör för att det ska vara säkert.

 

Risker

Solarier ger 3-4 gånger intensivare UVA-strålning än solen. Eftersom UVB-strålningen i regel inte är så stor i solarier får inte överhuden den förtjockning som riktig sol ger och som behövs för att skydda mot brännskador. Dessutom syns det sämre när huden är på väg att bli bränd. Riskerna med solning är åldrad hud, påverkat immunförsvar, solöverkänslighet, brännskador och hudcancer. Varken solen eller solarierna är ofarliga!

UV-strålning

UV-strålning utsätts vi för från solens strålar när vi vistas utomhus eller om vi solar solarium. Det finns att läsa om UV-strålning från solen och från solariesolning under länkarna.

Krav

För att få starta en solarieverksamhet så måste den först anmälas till Myndighetsenheten miljö. E-tjänst finns på hemsidan men blankett går även att få via post. Tänk på att göra anmälan i god tid innan du tänkt starta, minst 6 veckor innan. Du ska också ta fram en egenkontroll för din verksamhet där du visar att verksamheten har god kontroll på de risker som finns i verksamheten.

Tillsyn

Myndighetsenheten miljö genomför regelbundet tillsyn av solarier i kommunen. Vid kontrollen går vi igenom verksamheten och dess rutiner för att säkerställa att lagkraven uppfylls. Vi tittar bland annat på lampor, rengöring, avfallshantering och hur åldersgränsen uppfylls. För tillsynen tar vi ut en avgift för varje påbörjad halvtimme handläggningstid. 

Sidansvarig: Erik Torkelsson
Sidan uppdaterad 2022-06-09