Aktivt miljöarbete i Abbekås hamn 2019

Utmed den vackra sydkusten i Skurups kommun ligger Abbekås, som är ett litet samhälle med ca 800 invånare. I Abbekås finns en välbesökt hamn där Skurups kommun nyligen installerat en flytande papperskorg vid en av bryggorna, en så kallad "Seabin".

 

Det är en installation som redan hunnit väcka nyfikenhet i omgivningen. Åke Åkesson är hamnchef och möter mig vid hamnkontoret med ett leende i den friska vinden.

  - Välkommen till Abbekås hamn, det har börjat blåsa upp rejält, men det blåser från rätt håll så det blir mindre skräp i hamnen idag, säger Åke Åkesson.

Bilden visar Hamnchefen Åke Åkesson

Åke fortsätter berätta att den flytande papperskorgen är första i sitt slag att installeras i området, en installation som genomfördes under vecka 33. Den har redan hunnit väcka intresse hos både lokalbefolkning och besökare, men även hos nyhetsmedier som nyfiket undrat hur den fungerar.

  - Från början är detta en uppfinning från Australien, och tanken är att denna Seabin ska få vara kvar och samla skräp i fortsättningen. Den flytande papperskorgen har även en rund absorberande ”dyna”, som klarar av att samla in rester av diesel, bensin och olja ur vattnet, säger Åke.

Placeringen av den nya flytande papperskorgen är i nivå med havsytan vid en av bryggorna, och i närheten av tankningsstället för alla båtar. På min fråga om skötseln förklarar Åke att den enkelt töms genom att man först stänger av strömmen, och att man sedan lyfter upp en innersta filterdel, dit eventuella föroreningar samlats. Tömningen sker ett par gånger i veckan - men beror på hur mycket skräp som samlas.  

  - Det ska bli spännande att se hur den flytande papperskorgen klarar av is och tång, men det är för tidigt än att säga hur den kommer att fungera, berättar Åke.

Bilden visar båtar i Abbekås hamn

Samtidigt menar Åke att detta är en viktig utveckling och ett viktigt steg i ett aktivt miljöarbete i Abbekås hamn.

  - Med tanke på vår fina hamn med öppen sikt över den fina naturen längs stranden, så är den ett välkommet inslag för att samla plast som flyter omkring i vattnet. Så kom och njut av vår fina hamn, säger Åke avslutningsvis med ett leende!

 

Text och bild: Leif Rahnasto, enheten för information och kommunikation

 

Sidansvarig: Webbmaster
Sidan uppdaterad 2022-07-28