Måltider

Välkommen att läsa om måltiderna inom gymnasieskola.

 

Välkommen till restaurang Hjärtat!

Nils Holgerssongymnasiets egna skolrestaurang. Här lagar vi mat till våra elever och internatelever. Det finns även möjlighet att beställa både lunch och fika, till exempel om man hyr skolans aula.

Frukostbuffé

Med en bra start på dagen börjar vi med en frukostbuffé för våra internatelever. Här finns allt från gröt till bullar. 

Lunch

Lunch serverar vi som buffé. Buffén består alltid av två huvudrätter, minst en av dessa är vegetarisk. Till måltiderna serverar vi en salladsbuffé med varierande grönsaker, rotfrukter och sallader, pasta eller potatis. Till lunchen ingår även knäckebröd, mjölk och vatten.

Måltiden är god, näringsrik, integrerad, trivsam och hållbar. Vi lagar våra måltider med bra råvaror och av kockar som har hög ambition att tillaga måltiderna från grunden. Maten ska dofta, smaka och se aptitlig ut.

Fika

Varje dag går att lyfta med en fikapaus hos oss. Caféet i restaurangen har öppet mån-tors 8.00-17.15 och fre 7.30-12.30 och håller stängt mellan 12.30-13.45. Vi har alltid olika sorters småbröd som går att köpa till sitt kaffe. Vi har även försäljning av andra godsaker som drickbar yoghurt, godis och smoothies.

Kvällsmat

Till kvällsmaten serveras en huvudrätt. Till kvällsmaten finns en mindre salladsbuffé med varierande grönsaker, rotfrukter och sallader. Till kvällsmaten ingår även knäckebröd, mjölk och vatten.

Skolmjölkstöd

Varje år får vi stöd för mjölken i form av skolmjölksstödet från Jordbruksverket. Detta innebär att skolmjölken delvis finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket.

EU logotyp med mörkblå bakgrund, gula stjärnor i en cirkel mitt på, svart text under logotypen på vit bakgrund där det står Skolmjölken finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket
Bildtext: Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Rutiner för matsalen under corona:

  • Alla bord och stolar har markerats så att alla sitter med säkerhetsavstånd. Bord och stolar finns även placerade utanför Cylindern som vecka 35 kommer stå i ett tält, där finns även en egen avfallstation.
  • Elever på internatet äter frukost 8:30 uppdelade i två grupper (ca 35 per grupp). Skoldagen börjar 9:15. Elever som inte bor på internatet kommer vi inte ha möjlighet att erbjuda frukost till under pandemin.
  • Förmiddagsfika kommer inte att serveras.
  • Schema för lunch där eleverna äter programvis finns som bilaga.
  • Tydlig markering för köbildning finns på golvet.
  • Under lunchen kommer ingången till rektor och till personalrummet, toaletter, intendent och biträdande rektor hållas stängd.
  • Vid lunchen behöver fyra medarbetare finns tillgängliga för att organisera kö, handtvätt och att säkerställa att avstånden hålls vid borden i matsalen.
  • Elever och lärare som har haft praktisk undervisning använder ingången vid källaren där utrymmen för att tvätta av skor och handtvätt finns.
  • Elever och lärare som har haft teoretisk undervisning följer pilar till vasken i entrén där handtvätt utförs innan man går in i matsalen.
  • Innan eleverna tar en tallrik så ska handsprit som står intill användas.
Bildkollage av NHG skolrestaurang
Kockarna Gigja och Marie samt ett bildkollage av salladsbuffé och dagens soppa
Sidansvarig: Therese Nilsson
Sidan uppdaterad 2021-10-14