Bostad med särskild service

Om du är barn, ungdom eller vuxen och har en fysisk eller psykisk funktionsvariation kan du få stöd i form av en bostad, så kallad bostad med särskild service.

Stödet är till för dig som vill bo i egen lägenhet, men som behöver närhet till personal som kan stötta dig. Vi planerar stödet tillsammans med dig så att det är anpassat utifrån vad du behöver. I insatsen ingår vardagsstöd, omvårdnad, hälso- och sjukvård, fritidsverksamhet och kultur.

Vad finns det för bostäder?

Bostad med särskild service finns i form av gruppbostad och servicebostad.

Gruppbostad

För dig som har stora och omfattande behov av omvårdnad och tillsyn kan det passa att bo i en gruppbostad. I en gruppbostad bor du i en egen lägenhet i direkt anslutning till gemensamma utrymmen. De gemensamma utrymmena inkluderar kök med matplats där det finns möjlighet till matlagning och gemensamma måltider. Det finns personal i huset dygnet runt som ger dig stöd i det du behöver.

Servicebostad

Om du behöver stöd och hjälp, men inte alltid behöver ha personal på plats, kan en servicebostad passa dig. I en servicebostad har du en egen lägenhet och du har också tillgång till en gemensam lokal där du kan träffa personalen eller andra personer som bor i samma hyreshus. Personalen från serviceboendet besöker dig och ger dig det stöd som du behöver för att du ska klara ditt vardagsliv. Du kan också ringa personalen dygnet runt.

Vem kan söka om bostad med särskild service?

Du som har en funktionsvariation och som har rätt till insatser enligt Lagen om stöd och service (LSS).

Hur ansöker jag?

Du själv, din vårdnadshavare eller God man ansöker om bostad med särskild service.  Ansökan ska göras hos LSS-handläggaren. Klicka här

Sidansvarig: Anna Andersson
Sidan uppdaterad 2021-10-06