Kulturpris, kulturstipendium och arkitekturpris

Varje år delas ett kulturpris och ett kulturstipendium ut på vardera 10 000 kronor den 6 juni under kommunens nationaldagsfirande. Syftet är att uppmärksamma insatser som bidrar till att utveckla kulturlivet i Skurups kommun.
Skurups kommun har också ett arkitekturpris. Detta pris delas ut till personer, grupp eller organisationer för att uppmuntra god arkitektur i kommunen.

Ansökan till priserna/stipendiet ska vara inlämnad senast den 25 april.

Ansökningsblanketter

Miriam Pettersson tilldelas kommunens kulturstipendium 2021

Kommunutvecklingsberedningen har beslutat att tilldela kulturstipendiet till Miriam Petersson.

”Stipendiet ska uppmuntra till Miriams fortsatta kulturella utveckling där Miriam planerar att släppa sitt debut-album under 2022.”

Person håller gitarr. Kulturstipendium Miriam Pettersson

Gunnel Ringholm och Måns Wieslander tilldelas kommunens kulturpris 2021

Kommunutvecklingsberedningen har beslutat att tilldela kommunens kulturpris till Måns Wieslander & Gunnel Ringholm

”Måns tilldelas priset för sin produktivitet, såväl som soloartist som i samarbete med flera skånska artister. Utöver sin solobana ingår Måns i flera lokala band i kommunen som sprider olika kulturella upplevelser i kommunen. Experimenterande med ljud och allmän diskussion om vad ljud är och kan vara verkar vara grunden i Måns nyskapande och genreöverskridande produktion. Utöver sitt eget skapande har han en uppmuntrande effekt på människor i sin omgivning att våga utöva musik, oavsett tidigare erfarenhet. ”

Kulturpristagare 2021 Måns Wieslander

”Gunnel tilldelas priset för sin bok ”Styggare kan ingen vara” som utkom under hösten 2020. Boken handlar om fem starka kvinnor om hur de levde och överlevde från sent 1800-tal genom 1900-talet. Gunnel har genom sin bok med bravur tagit läsaren till höjder av spänning och även till djup av fattigdom. Gunnel skriver med kärlek om sitt Skåne, hon beskriver landsbygden och människorna så ingående, att intresset till Skåne och dess sevärdheter bara växer.”

Kulturpristagare 2021 Gunnel Ringholm

2020 års pristagare är:

Kommunutvecklingsberedningen har beslutat att tilldela kommunens kulturpris 2020 till Viveca Kristiansen & Karin Andersson. 

Viveca Kristiansen
Med motiveringen ”främst för hennes mycket uppskattade initiativ att hålla en serie föredrag om Rydsgård förr i tiden. Hon kallar sammankomsterna ”Rydsgårdsminnen, Kom och prata minnen” Varje gång har hon förberett med all info och bilder om en liten väl utvald del av Rydsgård. Teman har varit tex.”Rydsgårds Järnvägshotell, Mejeriet, Västra Storgatan östra delen, Västra Storgatan västra delen, Smedjegatan och Bruksgatan”. Mötena arrangeras på Rydsgårdshus och i ett samarbete med Byalaget och Bygdegårdsföreningen. Viveca är en hängiven släkt- och lokalhistorieforskare och gräver fram många intressanta historier och skrönor om människorna och husen kompletterade med utvalda bilder. Hon är uppväxt i Rydsgård och kan på ett initierat sätt delge deltagarna sina minnen invävda i det arkivforskningen ger. Sammankomsterna är mycket uppskattade av såväl infödda som inflyttade i Rydsgård”.

Karin Andersson
Med motiveringen ”företrädare för ”måndagsgruppen” i Slimminge byalag. Gruppen ligger bl a bakom utgivningen av ett häfte (1999) och en bok om bygden. Varje måndag träffas gruppen och diskuterar/kartlägger bygdens hus, gårdar, människor och släkter. Många är de som under åren fått hjälp att hitta släktingar i socknen. Arbetet har också resulterat i flera långväga besök i bygden. Det är en förhoppning att gruppen uppmärksammas för sin mångåriga gärning och uppmuntras att sprida sin kunskap. T ex. via sökbar webbsida, nya skrifter eller rundturer”.

Då kommunens nationaldagsfirande är inställt med anledning av Covid-19 pandemin, kommer utdelningen av idrotts- och kulturpriset att genomföras vid ett senare tillfälle. 

 

2019 års pristagare är:

KULTURPRIS 2019 till Karin och Ulf Holmström

Motiveringen lyder:Kommunutvecklingsberedningen utser Karin och Ulf Holmström till årets kulturpristagare för deras omfattande och professionella musikaliska engagemang inom olika områden inte minst för barn och unga. Karin och Ulf Holmström är välkända kulturprofiler både lokalt i Skurups Kommun och nationellt.                                                                                                    

KULTURSTIPENDIUM 2019 till Emma Kertzscher

Motiveringen lyder: Kommunutvecklingsberedningen utser folkmusikern Emma Kerrtzscher till årets kulturstipendiat, som med ett flertal konserter arbetat aktivt för att främja Musikhjälpen, människors lika värde och klimatmedvetenheten. Kulturstipendiet möjliggör deltagande i Nordiska spelmansstämmor för utbyte och inspiration med andra musiker samt för instrumentunderhåll.

2018 års pristagare är:

KULTURPRIS 2018 till Karin Tingne 

Motiveringen lyder: Kulturpriset 2018 går till den enastående sångerskan Karin Tingne. Karin Tingne är en artist som har ett brett musikaliskt register med blues och soul som specialitet. Hennes fantastiska röst med djup och inlevelse kommer till sin rätt i bandet: "Karin Tingne med band", som hon har tillsammans med sin man. I sin karriär har hon också tävlat internationellt och vunnit Kör OS med damkören Korallerna.

KULTURSTIPENDIUM 2018 till Emil Fredberg

Motiveringen lyder: I 2018 års kulturstipendiat, Emil Fredberg, finner vi ett ungt konstnärskap med en lovande framtid. Denne uttrycksfulle violinist, sångare och dirigent rör sig mellan olika genrer och har hunnit med en gedigen musikutbildning både inom landet och internationellt. Vi önskar Emil Fredberg lycka till med sina fortsatta kompositioner för vilket han har sökt kulturstipendiet.

ARKITEKTURPRIS 2018: Inget pris delades ut 2018

KULTURPRIS 2017 till Anna-Stina Hultgren-Lööw för att hon på ett förtjänstfullt sätt värnat om det skånska kulturarvet genom att förmedla sina stora kunskaper om äldre generationers livsvillkor och traditioner och hur vi än idag kan lära oss att tillvarata det som finns nära i trädgård, i lantbruket, hos djuren och i naturen.           Anna-Stina Hultgren-Lööw gav år 2016 ut boken "Mors vävnader och handarbeten & recept ur min samling" och har under senare år varit en flitig föredragshållare.

KULTURSTIPENDIUM 2017 till Josefin Kaminski. Skurups kommun vill med detta kulturstipendium uppmuntra Josefin Kaminskis fortsatta sångutbildning. Josefin Kaminski har framgångsrikt och koncentrerat studerat sång och 2017 avslutar hon sin masterutbildning i sång på Det Kongelige Danske Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Hon har även vid ett flertal tillfällen under de senaste åren varit sopransolist i kyrkor och konserthus.

ARKITEKTURPRIS 2017 till Bettan och Johan Timius för sitt fria och ohämmade tankesätt vid ombyggnationen/tillbyggnaden av sitt hus. Det blev inte en ombyggnad eller tillbyggnad i vanlig bemärkelse. De valde att innesluta sin tegelbyggnad i ett växthus! Detta är i allra högsta grad ett exempel på hållbarhet då underhållet av fastigheten blir minimal liksom uppvärmningsbehovet. De tar även tillvara omgivningens fysiska och psykiska betydelse; ljuset flödar och växterna trivs också under kalla vintermånader.

 

För 2020 gäller att:

Förslag till kulturpristagare och arkitekturpristagare samt ansökan om kulturstipendium ska ha inkommit till Kultur och Fritid, senast den 25 mars, blanketter finner du under rubriken Länkar.

Skicka ansökan till:
Skurups kommun
Kultur och Fritid
274 80 Skurup

eller mail till:
Kulturfritid@skurup.se

eller lämnas in till:
Kommunhusets reception
Stora Torggatan 4, Skurup

För mer information är du välkommen att kontakta oss.

Sidansvarig: Martin Kalén
Sidan uppdaterad 2021-09-24