Hållbara transporter

Tips på hur du kan minska din energianvändning vid transport.

Genom att vi väljer hållbara transportmedel kan vi minska vårt oljeberoende och därmed också minska utsläppen av växthusgaser till exempel koldioxid. Förutom miljön förbättras också vår hälsa, eftersom avgaserna minskar samt att vi rör oss mer om vi tar cykeln till jobbet, skola, träningen eller matbutiken.

Minska bilresorna under 2-5 km

Nästan hälften av alla bilresorna vi gör idag är under fem kilometer. Fundera på om du skulle kunna ersätta dessa resor med buss, cykel eller om du till exempel kan promenera till jobbet.

Ett annat sätt att minska de här resorna är bland annat att planera dina matinköp så att resorna till matbutiken blir färre.

Åk mer kollektivt

Testa att åka buss eller tåg till jobbet eller träningen om du inte gör det idag. Det är möjligt att du upptäcker att det ibland kan vara smidigare att ställa bilen hemma och även slippa eventuella parkeringsavgifter.

Genom att ta bussen till jobbet varje vecka minskar du dina koldioxidutsläpp (CO2) med cirka 15 kg jämfört med om du tar en bil som drivs med bensin. Om du väljer tåg kan du minska dina CO2-utsläpp ytterligare.

Sparsam körning

Genom att använda körsättet sparsam körning kan du minska din bränsleförbrukning med 10-13 producent.

Motorbromsa, växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt samt planera din körning är tre moment som ingår i sparsam körning. 

Sidansvarig: Lena Johansson
Sidan uppdaterad 2021-08-26