Giftfri vardag

I dagens samhälle kommer du i kontakt med kemikalier och miljögifter varje dag även om du själv inte är medvetna om det. Alla kemiska ämnen du får i dig är inte farliga, men ämnen som påverkar människor och djur negativt har ökat de senaste 60 åren.

Plast, rengöringsmedel, målarfärg, hygienprodukter, kosmetika innehåller ämnen som kan ge allergier och vara hormonstörande. Det finns däremot flera saker som du som privatperson kan göra för att minska kemikalierna i din och speciellt dina barns vardag.

Plastbanta ditt hem

Mycket av den plast som du kommer i kontakt med dagligen innehåller farliga kemikalier även om all plast inte påverka oss negativt.

Barn och ungdomar påverkas i större grad av miljögifter och kemikalier jämfört med vuxna. Därför kan barnrummet vara ett första stopp att se över. Även när det gäller köket kan det vara bra att byta ut tallrikar, muggar och redskap i plast.  

Förvara mat i matlådor, men värm helst maten på annat material då plasten kan släppa i från sig kemikalier.

Var frågvis!

En fördel för dig som är konsument är att du har rätt att få reda på om en vara innehåller något eller några av de farliga ämnena som finns med på EU:s lista (kandidatförteckningen) över särskilt farliga ämnen. Detta kostar ingenting och du har rätt att få svar inom 45 dagar.

Se över badrummet och städskåpet

Behöver du verkligen det där rengöringsmedlet eller schampot eller finns det miljövänliga alternativ som är t ex Svanenmärkt?

Städning och tvätt

Oftast behövs inga dyra rengöringsmedel för att få bort en fläck. Vatten, citron, ättika och salt kan i många fall fungera lika bra och det är sådant som du oftast har hemma. Ett annat alternativ är miljövänlig såpa.

En del miljögifter kan fastna i dammtussar så det är bra att dammsuga och torka av regelbundet.

Tvätta nya kläder, filtar och andra textiler

Tänk på att alltid tvätta nya kläder minst en gång innan du använder dem och helst med miljövänligt tvättmedel.

Välj ekologiskt när du handlar

Produkter som är ekologiskt odlade har inte besprutats med bekämpningsmedel. Det innebär att dessa produkter har mindre negativ påverkan på naturen och människor, vilket leder till att dagens jordbruk blir mer hållbart samt att vi får oss färre miljögifter. 

Exempel på ekologiska varor som du kan hitta i affären är bananer, kaffe, ananas, mjölkprodukter och kött. Många av de varor som är ekologiskt odlade i Sverige är även KRAV-märkta.

Undvik även fet fisk från Östersjön och från våra insjöar, eftersom de innehåller en större mängd miljögifter t ex dioxiner.

Sidansvarig: Lena Johansson
Sidan uppdaterad 2020-02-17