Så firar du en säkrare jul

Det är snart jul och vi är många som vill höja mysfaktorn lite extra med levande ljus. Men det är inte bara mysfaktorn som höjs så här års utan även säkerhetstänket. Räddningstjänsten vill gärna tipsa dig om säkerhet i hemmet och om nordiska brandvarnardagen den 1 december - en dag som går i säkerhetens tecken.

Kontrollera din brandvarnare

Det kanske viktigaste vi kan göra för att minska risken är att se till så att brandvarnaren fungerar. Testa den en gång om året, gärna i samband med 1:a advent, så blir det en bra rutin.

Gör så här med levande ljus:

  • Använd ljusstakar som inte kan brinna
  • byt ut mossan mot stenar eller annat som inte heller kan brinna.
  • Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt
  • placera dem inte nära gardiner eller på tv:n

Berätta för barnen

Berätta för dina barn om riskerna med ljus och tomtebloss. Låt dem gärna vara med och tända ett ljus eller tomtebloss, men bara när du själv är med.
 

Inga ljus eller tomtebloss i granen

Undvik levande ljus och tomtebloss i granen. Tomteblossens gnistor kan verka ofarliga men de är tillräckligt stora för att orsaka en brand. En torr gran som inte fått tillräckligt med vatten brinner explosionsartat och branden sprider sig snabbt vidare i rummet.
 

Julgransbelysning

Släck inte genom att vrida på en lampa, ta ut sladden eller anslut via en timer.
 

Var försiktig i köket

Lämna inte köket utan uppsikt i julstöket. Smör, margarin och socker kan överhettas och självantända om du glömmer dem på spisen. Använd aldrig vatten för att släcka en brand på spisen. Vattnet förångas våldsamt och kan orsaka brännskador och att branden sprider sig i hela köket. Kväv i stället branden genom att lägga på ett lock eller en skärbräda på kastrullen eller grytan. Kanske dags för en brandfilt?
 

Kolla ljusen och spisen

Kontrollera att de levande ljusen är släckta och att spisen är avstängd innan du går hemifrån. Och varför inte ge en brandvarnare, brandfilt eller brandsläckare i julklapp?
Sidansvarig: Matilda Ramsten
Sidan uppdaterad 2023-01-10