Kock i vinröd kockrock står i ett förskolekök, bakom henne ligger nybakta bröd under en vit och blå bakhanduk, i bakgrunden syns en restaurangugn och rostfria kantinlock

Mat

Välkommen att läsa om måltiderna på Elisefreds förskola. På Elisefreds förskola är det kocken Christin som tillsammans med måltidsbiträdet Petra lagar alla måltider. Det serveras frukost, lunch och mellanmål samt frukt på förmiddagen.

 

Hälsopolicy

Vi har en väl genomarbetad hälsopolicy där vi bland annat fokuserar på att maten ska vara näringstät, tilltalande och variationsrik. Vi vill minimera användandet av produkter som innehåller industriella tillsatser, till exempel smakförstärkare och konserveringsmedel.

Matro och våga smaka

I förskolan är måltiden ett betydelsefullt inslag i dygnsrytmen. Vi förespråkar lugna måltider där barnen ges tid att njuta av maten och där alla uppmuntras att smaka på det som serveras. För oss är det viktigt att måltiden skall vara god, näringsriktig, integrerad, trivsam, hållbar och säker.

Varierat utbud

Vi har ett varierat utbud av både maträtter och grönsaker, minst fyra sorters grönsaker serveras till varje lunch, gärna både varma och kalla. Vilket vi menar väcker intresse för olika smaker och konsistenser.

Goda matvanor

Elisefreds förskola lägger mycket fokus på att alla måltiderna ska ha hög kvalitet både i smak och i näringsriktighet. Så mycket som möjligt lagas därför från grunden i köket.

Vi strävar efter att alla våra livsmedelsinköp ska vara lokala, svenska, ekologiska eller etiskt producerade så länge kvalitet, utbud och pris tillåter.

Skolmjölksstöd

Varje år får vi stöd i form av skolmjölksstödet från Jordbruksverket. Detta innebär att skolmjölken delvis finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket.

EU logotyp med text under

Bildtext: Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

 

Kvinna i svart kockrock delar en oragne apeslin i klyftor på vit skärbräda. Framför skärbräda ligger 5 oranga apelsiner och till höger om kvinnan är glasskålar och två består av apelsinklyftor, i bakgrunden en grönsaks skärmaskin och köksarbetsredskap.
Petra, måltidsbiträde, skär apelsinklyftor
Sidansvarig: Anna-Lena Svensson
Sidan uppdaterad 2022-12-21