Hytt på en hjullastare, öppen dörr, himmel och träd i bakgrunden.

Bygg- och anläggningsprogrammet

Tycker du det verkar spännande att spaka en stor hjullastare med arbetsvikt på närmare 20 ton? På vårt Bygg- och anläggnings­program blir det verklighet!

 

Se vår film från programmet 

 

Kurser inom Programmet

Gymnasie-   Program-
gemensamma ämnen   gemensamma ämnen
Engelska 5   Bygg och anläggning 1
Historia 1a1   Bygg och anläggning 2
Idrott och hälsa    
Matematik 1a   Gymnasiearbete
Naturkunskap 1a1   Individuellt val
Religionkunskap 1    
Samhällskunskap 1a1    
Svenska 1    

 

Anläggningsfordon

Inriktning anläggningsfordon, erbjuder förarutbildning för grävmaskin/grävlastare, hjullastare och teleskoplastare. Du får också lära dig vägbyggnad, ledningsbyggnad, ballastkunskap och annat som är viktigt för den som jobbar inom anläggning.

Utbildningsintyg ges för de maskinslag som ingått i utbildningen. I utbildningen ingår även trafikkunskap för fordon på väg. Vi har nyligen uppdaterat med två Volvo bandgrävmaskiner.

För att kunna få arbete som ma skinförare krävs någon form av körkort, därför ingår teoretisk och praktisk utbildning för att få framföra mobila maskiner. Det medför öv ningskörning med anläggningsfordon, mobila maskiner och personbil/minibuss i olika trafik miljöer, samt trafikkunskap med körkortsteori som är relevant för aktuellt fordon. Utbildningsintyg utfärdas av TYA eller BYN.

Som hjälp till B-körkort får du 15 körlektioner, Risk 1:an och 2:an, körkortsteori via dator. Kunskaps- och körprovet gör du på Trafikverket.

 

Kurser inom inriktningen

Anläggningsförare process
Anläggningsförare 1
Anläggningsförare 2
Anläggningsförare 3
Anläggningsförare 4
Programfördjupning
Ledningsbyggnad, Svenska 2
eller Vägbyggnad

 

Sidansvarig: Therese Nilsson
Sidan uppdaterad 2023-08-08