Avfall och återvinning

I Skurups kommun är det PreZero som sköter hämtning av rest-, mat- och trädgårdsavfall medan Ragn-sells AB sköter hämtning av slam från enskilt avlopp och fettavskiljare.

 

Snö och is påverkar sophämtningen

Låt era kärl stå framme tills de töms 

Snö och is har gjort en hel del gator svåråtkomliga för sopbilen. En del kärl är fastfrusna, lock som får bändas loss och sopkärlen behöver bankas lite extra för att soporna, främst matavfallet, ska lossna.

Till råga på all, så har influensan drabbat en del av chaufförerna. Det medför att denna vecka kan det tyvärr bli en eller två dagars förskjutning av tömningen för en del. Låt i så fall era kärl stå framme tills de töms. 

Medför den eventuella förseningen något akut problem, kontakta Prezero på telefon: 0411-53 69 70 eller 040-693 43 90.

Med vänliga hälsningar,
"Sopgubbarna" 

Trädgårdsavfall och hämtning   

Hämtning av trädgårdsavfall och återupptas i mars 2023. Tjänsten är populär och det har skett en kraftig ökning av nya abonnenter under 2022. Detta kommer att medföra en turomläggning under året och en del kunder får en annan tömningsdag. Dessa meddelas via brev i god tid innan säsongstart.

Läs mer om avfallshantering här.

Illustration. öppen grön tunna med trädgårdsavfall, gul skottkärra, vegetation, vattenkanna, kruka, säck, orange bakgrund.

Bildtext: Hämtning av trädgårdsavfall upphör under vecka 48 - 2022.

 

Vanliga frågor

När töms min rest-, mat- och trädgårdsavfall?

Har du frågor om hämtning av rest-, mat- och trädgårdsavfall samt flyttanmälan och din faktura? 

 • Kontakta då PreZero på telefon 0411- 53 69 70. Det går också bra att skicka e-post till skurup.se@prezero.com
 • Företag och verksamheter kan nå kundtjänst på telefon 0411- 53 69 70. Det går också bra att skicka e-post till skurup.se@prezero.com

Har du frågor kring slam från enskilt avlopp och fettavskiljare? 

 • Frågor kring slam från enskilt avlopp och fettavskiljare besvaras av Ragn-Sells på telefon 010 - 723 23 23 eller e-postadress info.kommunpartner@ragnsells.com

Var kan jag lämna farligt avfall? 

 • Du kan lämna farligt avfall på återvinningscentralen men du kan också lämna det hos Farligt avfall-bilen. Läs mer i filen Farligt avfall-bilen under länkar.

Farligt avfall-bilen till Skurup och Skivarp

Farligt avfall-bilen är en specialutrustad bil med chaufför och kemist som hushåll kan lämna farligt avfall och mindre elektronik till. Du kan få sms-påminnelse innan den kommer. Lastbilen stannar 30–60 minuter på varje stoppställe och allt hushållsavfall lämnas kostnadsfritt. 

Företag, verksamheter eller organisationer kan däremot inte lämna avfall via Farligt avfallsbilen.

Detta kan du lämna till Farligt avfall-bilen:

 • Sprayflaskor hårspray och spraydeodorant.   
 • Bekämpningsmedel (klass 3) insektsspray, träskyddsmedel och ogräsmedel.
 • Diverse kemikalier batterisyra, ammoniak, lut och kalklösare.
 • Diverse oljor spillolja, smörjolja och motorolja.
 • Färg-, lack- och limrester nagellack, burkar med intorkad färg, penslar och rollers med rester av olje- och lackfärg räknas hit. Burkar med rester av vattenlöslig färg hanteras även i samma insamlingssystem som farligt avfall.
 • Kvicksilverhaltiga material äldre febertermometrar.
 • Lösningsmedel som tinner, lacknafta, penseltvätt, bensin, terpentin, fotogen, T-sprit och aceton.
 • Rengöringsmedel silverputs, kalkborttagare, polish, golv- och ugnsrengöringsmedel, blekmedel och fläckborttagningsmedel.
 • Småbatterier och bilbatterier. En hel del apparater och leksaker har inbyggda batterier. Om du inte kan ta loss det lämnar du in hela apparaten.
 • Elavfall småelektronik upp till en mikrovågsugns storlek - glödlampor, lågenergilampor, lysrör, hårtorkar, strykjärn, rakapparater, handverktyg, mobiltelefoner, batteridrivna leksaker.
Sidansvarig: Lena Johansson
Sidan uppdaterad 2023-02-02