Gymnasiesärskola

Gymnasiesärskolan är en skola för ungdomar mellan 16 och 20 år som har en utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada och som bedöms inte kunna nå gymnasieskolans mål. 

 

Om betyg och ansökan

I gymnasiesärskolan får du betyg från A till E. Betyget F som finns i gymnasiet används inte i särskolan. Om du går i gymnasiesärskolan men läser en kurs enligt gymnasieskolans ämnesplan får du betyg utifrån samma bestämmelser som på gymnasiet.

I gymnasiesärskolan får du betyg på varje kurs och när du har gjort ditt gymnasiesärskolearbete. När du har avslutat dina studier får du ett gymnasiesärskolebevis. Där ska det stå vilka kurser du har läst och vad du kan.

Ansökan görs vanligtvis mellan mitten av januari och mitten av februari, alltså ungefär ett halvår innan du ska börja gymnasiesärskolan.

Efter det har bestämts hur du blir mottagen till en viss gymnasiesärskola som du har sökt till så ska mottagande skola/kommun besluta om antagning till någon av dina sökta utbildningar. 

 

Nils Holgerssongymnasiets gymnasiesärskola

Vill du satsa på framtid inom Fordonsvård eller Mark och Djur?

Då skall du söka till Gymnasiesärskolan på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup.

Gymnasiesärskolan erbjuder en yrkesförberedande utbildning på samma sätt som gymnasieskolan i de nationella programmen. Minst 22 veckor av utbildningen är ute på en arbetsplats. Gymnasiesärskolan på Nils Holgerssongymnasiet är ett fyraårigt program med inriktning mot arbete inom Naturbruk eller Fordonsteknik.

Skog, mark och djur, här arbetar du med mjölkkor, kalvar och olika smådjur så som: kaniner och marsvin, getter och får, ankor och burfåglar. Du får lära dig att köra traktor och att använda röjsåg. Du kan utbilda dig både inom lantbruk och trädgård.

Fordonsvård och godshantering, har del i skolans bilverkstad med utrustning för fordonsvård och rekonditionering av bilar och lantbruksmaskiner. Du får lära dig att köra traktor och utveckla din förmåga att välja material, metoder, verkstadsutrustning i samband med service och underhåll av fordon.

Sidansvarig: Therese Nilsson
Sidan uppdaterad 2022-02-17