Återbruk vinnande koncept för ekonomi, människa och miljö

Vem tjänar på att tänka hållbart? Alla, i det här fallet. Skurup recycle sparar hundratusentals kronor årligen åt kommunen, samtidigt som verksamheten bygger livskraft för både människor och miljö. Sedan 2011 har sambandscentralen funnits som tar emot och omplacerar kommunens möbler.

Det är tisdag förmiddag. På arbetsmarknadsenhetens gård råder febril aktivitet. Folk kommer och går, alla har frågor eller något att meddela. Mitt i alltihop står ledaren för Skurup recycle, Johnny Hansen, och gestikulerar och styr upp. Vi befinner oss i lokalen där vi kan se och välja mellan möbler som passerar genom återbrukscentralen, innan de slussas ut på sina nya platser i kommunens verksamheter. 

– Enbart i år har det gått mängder av möbler via oss. Se här, säger Johnny och lägger fram två A4-ark med tabeller över inkommande och utplacerade möbler. Det är helt otroligt vad mycket pengar vi sparar på det här viset! Vi tar kontroll över värdena och jobbar hållbart.
 

Uppfräschning eller renovering


Under 2015 omplacerades 240 möbler. För vissa räcker det med en rengöring, andra får en riktig ansiktslyftning. Johnny visar ett stort skåp med röda skjutdörrar i stram stil.

– Det här har vi betsat. Och lamporna du ser här ovanpå är designlampor med svart glasskärm. Dem kommer någon att bli riktigt glad över.

På återbrukscentralen jobbar deltagarna i arbetsmarknadsenhetens aktiviteter med att ge möblerna nytt liv. De tvättas, repareras, målas eller kläs om. I 3–6 månader finns möblerna tillgängliga här för avhämtning till kommunens verksamheter, sedan är tanken att de ska gå vidare ut i föreningslivet.
 

Levande verksamhet breddas på sikt


Verksamheten växer hela tiden. Behoven av lagerutrymmen ökar, för att lokalen på gården ska fungera mer som ett showroom.

– Det är här utställningsexemplar ska finnas, så att man kan välja vad man behöver. Exempelvis – om vi får in trettio sängar är det en omöjlighet att husera dem här samtidigt som vi vill visa upp allt annat.

Att möblerna används råder det inget tvivel om. Nyligen fick nyss nämnda sängar ett nytt hem och i skrivande stund möbleras en verksamhet helt och hållet med återbrukade möbler. Nästa punkt är IT och textilier, berättar Johnny.

– Tekniken är viktig att ta vara på. Vi har även en systuga här, utrustad med en återbrukad broderimaskin!

Johnny pratar om vikten av en levande verksamhet, både med tanke på ekonomin och för människorna som deltar i arbetsmarknadsenhetens aktiviteter.

– Ambitionen är att ingenting köps in förrän man har tittat om det finns tillgängligt här. Det är bara för kommunens personal att komma och välja. 

Sidansvarig: Annika Dacke
Sidan uppdaterad 2021-12-21