Översvämning

Ibland drabbas kommunen av översvämningar som då i sin tur drabbar den enskilde hårt. Det är viktigt att man som fastighetsägare förbereder sig så gott man kan, och vet hur man ska agera.

 

Skydda din bostad/fastighet

Kraftig nederbörd kan skapa stora problem, och det finns flera sätt att skydda sin bostad/fastighet från att svämmas över. Hör med övriga i ditt område om det tidigare blivit översvämmat, samt vilka konsekvenser detta fick. Vi kan alltid dra nytta av tidigare erfarenheter.

Titta dig omkring i din omgivning och bli medveten om vad normala vattennivåer är i just ditt område. På detta sätt blir du snabbt medveten om ökade vattenmängder.

Ansvar som fastighetsägare

Som fastighetsägare har du ett eget ansvar att skydda dig själv och din egendom. Tillfälliga barriärer kan stoppa en mindre översvämning. Det enklaste är att bygga en sand- eller jordvall och täcka den med plast. Man kan också använda sandsäckar.

Hyr eller köp en pump, men glöm inte att träna dig i hanteringen av denna. När du länspumpar källaren är det viktigt att säkerställa balans mellan trycket på insidan och utsidan av källaren. Om marken utanför huset är mättad med vatten utsätts källargolvet eller väggen för ett tryck om källaren töms på vatten.

Sidansvarig: Malin Ekblad
Sidan uppdaterad 2021-08-17